Saturday, March 12, 2011

Akhir Zaman dan Tanda-tanda Kiamat

Assalamualaikum,

Semalam Jepun dilanda gempa bumi berukuran 8.9 pada skala Ricter, katanya yang terburuk sejak lebih seratus tahun lalu. Lepas tu berlaku Tsunami di pesisir pantai Jepun. Beratus-ratus orang maut. Ada kebarangkalian tsunami ini akan melanda negara2 sekitarnya.


Berita pagi tadi pulak menunjukkan gempa bumi yang melanda timur China, habis ranap bangunan. Mudahnya kalau Allah nak menghancurkan manusia dan segala benda yang ada di muka bumi ini dalam sekelip mata.


Minggu lepas, gempa bumi melanda Christchurch, New Zealand, negara yang pernah saya belajar lebih 10 tahun yg lalu. Hampir seratus maut.

3 gempa bumi dalam masa 10 hari....

Ini adalah antara tanda2 akhir zaman dimana berlaku banyak gempa bumi. Itu kiamat besar. Kiamat kecil berlaku apabila kita meninggal dunia.Tak takut ke? Kita masih lalai dalam kehidupan seharian kita di muka bumi ni.  Seolah-olah menongkat langit. Entah esok atau lusa kita akan meninggal, kita tak tahu.

Saya nak berkongsi 10 tanda2 akhir zaman.

Sepuluh Tanda-tanda Kiamat yang Besar

Dipetik dari website: http://40hadith.blogspot.com

Daripada Huzaifah bin Asid Al-Ghifari ra. berkata: "Datang kepada kami Rasulullah saw. dan kami pada waktu itu sedang berbincang-bincang. Lalu beliau bersabda: "Apa yang kamu perbincangkan?". Kami menjawab: "Kami sedang berbincang tentang hari qiamat". Lalu Nabi saw. bersabda: "Tidak akan terjadi hari qiamat sehingga kamu melihat sebelumnya sepuluh macam tanda-tandanya". Kemudian beliau menyebutkannya: "Asap, Dajjal, binatang, terbit matahari dari tempat tenggelamnya, turunnya Isa bin Maryam alaihissalam, Ya’juj dan Ma'juj, tiga kali gempa bumi, sekali di timur, sekali di barat dan yang ketiga di Semenanjung Arab yang akhir sekali adalah api yang keluar dari arah negeri Yaman yang akan menghalau manusia kepada Padang Mahsyar mereka".(H.R Muslim)
 
 
Keterangan
Sepuluh tanda-tanda qiamat yang disebutkan Rasulullah saw. dalam hadis ini adalah tanda-tanda qiamat yang besar-besar, akan terjadi di saat hampir tibanya hari qiamat. Sepuluh tanda itu ialah:
  1. Dukhan (asap) yang akan keluar dan mengakibatkan penyakit yang seperti selsema di kalangan orang-orang yang beriman dan akan mematikan semua orang kafir.
  2. Dajjal yang akan membawa fitnah besar yang akan meragut keimanan, hinggakan ramai orang yang akan terpedaya dengan seruannya.
  3. Binatang besar yang keluar berhampiran Bukit Shafa di Mekah yang akan bercakap bahawa manusia tidak beriman lagi kepada Allah swt.
  4. Matahari akan terbit dari tempat tenggelamnya. Maka pada saat itu Allah swt. tidak lagi menerima iman orang kafir dan tidak menerima taubat daripada orang yang berdosa.
  5. Turunnya Nabi Isa alaihissalam ke permukaan bumi ini. Beliau akan mendukung pemerintahan Imam Mahadi yang berdaulat pada masa itu dan beliau akan mematahkan segala salib yang dibuat oleb orang-orang Kristian dan beliau juga yang akan membunuh Dajjal.
  6. Keluarnya bangsa Ya'juj dan Ma'juj yang akan membuat kerosakan dipermukaan bumi ini, iaitu apabila mereka berjaya menghancurkan dinding yang dibuat dari besi bercampur tembaga yang telah didirikan oleh Zul Qarnain bersama dengan pembantu-pembantunya pada zaman dahulu.
  7. Gempa bumi di Timur.
  8. Gempa bumi di Barat.
  9. Gempa bumi di Semenanjung Arab.
  10. Api besar yang akan menghalau manusia menuju ke Padang Mahsyar. Api itu akan bermula dari arah negeri Yaman.
Mengikut pendapat Imam Ibnu Hajar al-Asqalani di dalam kitab Fathul Bari beliau mengatakan: "Apa yang dapat dirajihkan (pendapat yang terpilih) dari himpunan hadis-hadis Rasulullah Saw. bahawa keluarnya Dajal adalah yang mendahului segala petanda-petanda besar yang mengakibatkan perubahan besar yang berlaku dipermukaan bumi ini. Keadaan itu akan disudahi dengan kematian Nabi Isa alaihissalam (setelah belian turun dari langit). Kemudian terbitnya matahari dari tempat tenggelamnya adalah permulaan tanda-tanda qiamat yang besar yang akan merosakkan sistem alam cakerawala yang mana kejadian ini akan disudahi dengan terjadinya peristiwa qiamat yang dahsyat itu. Barangkali keluarnya binatang yang disebutkan itu adalah terjadi di hari yang matahari pada waktu itu terbit dari tempat tenggelamnya".


Marilah sama2 kita bermuhasabah diri setiap hari. Apa benda2 baik dan buruk yang kita dah buat setiap hari. apa persiapan kita utk kematian yang akan tiba pada bila2 masa.


Aku insaf. Semoga Allah memberi taufiq dan hidayah kepada kita semua. Ameen.

No comments:

Post a Comment