Sunday, January 8, 2012

Kenaikan Oncall Claim Doktor!

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia,

Seronoknyer!!!

Perkara paling hangat yang sedang dibincangkan ketika ini dikalangan pegawai perubatan ialah kenaikan elaun oncall ataupun elaun atas panggilan yang akan diterima, *hehehe*

Boleh lihat di link ni.

AlhamdulilLah, syukur banyak2. Terima kasih banyak2 kat Kerajaan Malaysia yang prihatin kat doktor2 ni (bukan nak berkempen ni!!). Kesyukuran dan rasa terima kasih kena lah dizahirkan kepada yang berhak diterima. Lagi banyak kita bersyukur, lagi banyak yang kita akan dapat nanti... *Smile*

Ingat lagi, dulu masa saya houseman, tahun 2002, oncall claim masa tu cuma RM25 aje sehari. Bertungkus lumus bekerja selama 24 jam, kadang2 sampai tak tidur langsung, makan pun kadang2 tak sempat, kencing pun bertahan-tahan, dapat la RM25 hinggitt...kalau kena 10 hari sebulan, jadi total2, dapat ler RM250 hinggitt...adoi...kalau diingatkan balik, siksanya hidup zaman tu, tapi tak pernah la pulak keluar apa2 komplen kat dalam surat kabar zaman tu...memang houseman zaman tu tough2 *hehehe*

Lebih kurang tahun 2004/2005, claim oncall di revise balik, houseman dapat RM100 everytime oncall, beruntung betul la houseman masa tu, kalau oncall 10 kali, dah dapat seribu. Pegawai perubatan dapat RM150 masa weekday dan RM175 kalau oncall weekend. Tiba2 pendapatan bulanan bertambah... bestnyer!!

Tahun lepas, sebab houseman yang terlalu ramai, dan sebab banyak sangat komplen2 oleh houseman yang kurang tough, tak tahan nak oncall, tak tahan nak kerja lebih masa, tak tahan kena lecture dek medical officer dan specialist masa round/rondaan pagi, kerajaan dah perkenalkan Shift System / FlexiHour. Dah takde dah oncall, jadi takde dah oncall claim untuk houseman...dapat elaun flexihour aje RM600 sebulan, kesian nyer kat adik2 houseman....

Sebenarnya, yang komplen dan houseman yang jenis manja dan lembik ni tak ramai, minoriti aje, maybe less than 10 percent aje, tapi....ada macam2 teori yang menyebabkan suara mereka didengari.... *Cuba siasat sendiri yer*. Kebanyakkan houseman yang saya kenali masa di Hospital Sungai Buloh dulu memang hebat2, rajin bekerja dan belajar, dan mereka competent. Houseman yang saya dah jumpa kat HoSHAS Temerloh ni pun ramai yang bagus2...Impressive!

My conclusion - "IT IS NOT WHERE THEY GRADUATE FROM, IT IS THEIR ATTITUDE"

So, FlexiHour, kerja kurang, No Oncall, tapi dapat duit saguhati/elaun RM600 sebulan. Kerja lebih kurang 60jam seminggu, wajib dapat 2 days off per week (supaya houseman2 ni dapat rehat yang cukup). Cukup rehat supaya insyaAllah, kerja lebih bermutu, takde careless mistake semasa merawat pesakit (masa nak masukkan branula ker, ambil darah ke, label darah ke....) dan supaya houseman ni ada life outside work, ada masa untuk belajar sendiri... harap2 semua matlamat ni tercapai la yer adik2 houseman. Zaman saya houseman dulu, jarang berlaku careless mistake ni, jarang dapat komplen dari pesakit2....

So, sekarang ni, pekeliling terbaru melibatkan pegawai perubatan dan pakar sahaja, sebab houseman dah takde oncall. Ni pekeliling nya.


Okay, semoga dengan bertambahnya claim oncall ni, semua doktor akan bekerja dengan lebih dedikasi dan berdisiplin untuk rakyat Malaysia. Semoga kita akan jadi manusia yang lebih bersyukur dan berterima kasih.

Ingat kawan2, "jangan kita gigit tangan yang menyuap kita yer kawan2". Berdosa tau *hehehe*

12 comments:

  1. Harap2 nanti dpt jadi houseman yang baik, amin.

    Alhamdulillah, rezeki a.Din & k.Shahnaz bertambah2 lepas jadi specialist.hehe. Sangat banyak pengorbanan kot..dari dulu sampai skrg :)

    Doktor kat sini selalu pesan,
    "Kalau nak kaya duit, anda salah pilih jurusan, nak jadi kaya, jangan jadi doktor" "Tapi nak kaya pahala, boleh jadi doktor"

    ReplyDelete
  2. in that letter stated that berkuatkuasa on 1st september. then blh dapat backdated kenaikan duit oncall claim ke? hehe

    ReplyDelete
  3. @Yah - Kalau jadi doktor yg ikhlas, mmg boleh dapat byk pahala. Kat Malaysia skrg ni, gaji doktor dah semakin bagus, nak kata kaya tu tak la, tapi hidup kira senang la, alhamdulilLah.

    @Haneem - nanti awak check dgn bahagian kewangan,sepatutnya boleh dapat, tapi kena check la, bab2 tunggakan ni, tau aje lar...

    ReplyDelete
  4. memang patut sgt kite semua bersyukur. intan pun bersyukur sgt dgn skim gaji baru guru..despite what others said.yela, maybe ade yg memang x adil but overall semua nikmati kenaikan yg lebih byk compared to the previous one..so i am thankful too!. oh...intan pun bersyukur coz a.din and k.shanaz blanje kami carpet and meja makan....hehe...thanks! murah rezeki kami and a.din sefamily jugak=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 Intan...skrg rumah Kuantan tu dah kosong, kalau ada siapa2 yg nak sewa bagitau neh...

      Delete
  5. You see people passing time by checking on friends, catching up on texts or e-mail or playing a video game oblivious to what
    is happening around. The application Execution Environment
    provides an interface for application programming.
    You may be able to find systems that are priced at a much lower level than that but you want to be careful of counterfeit systems that may not work as well as you would expect
    them to.

    Also visit my blog post; galaxy s4

    ReplyDelete
  6. However, all of the digital products including Samsung Galaxy
    Tab as well, which use memory card to store your data
    or files, such as videos, images or audio files, so human operation would make data lost on Galaxy Tab accidently.

    , the Samsung Galaxy S came in one available option, which
    also became a huge hit. With this Samsung Galaxy
    Tab media dock You can convenient sync the tablet with a computer and charge it
    at the same time.

    My web blog; samsung galaxy tab 2

    ReplyDelete
  7. It also offers optimum exposures when you're shooting backlit with the help of HDR mode. However, if you face a data loss situation, in absence of a valid backup, no need to worry. It will come with a remote handle and a projection stand for your convenience.

    Feel free to visit my web-site; nikon d7100

    ReplyDelete
  8. The Black - Berry Tablets media player will not disappoint you
    as this premier media player and video creation are supported by Codecs.

    That partnership included the expansion of Adobe products,
    primarily the Creative Suite and Flash, on Research In Motion
    devices. Blackberry Playbook runs on Blackberry tablet operating system.


    my blog; blackberry playbook review

    ReplyDelete
  9. The Canon refurbished cameras are able to provide this quality and reliability because they have been checked, repaired and
    serviced by their manufacturers. It also shoots 1080p HD video should you feel the need.
    It's slightly different in terms of look and design, but in terms of functionality the only improvement is a digital zoom.

    Here is my web-site canon eos 6d

    ReplyDelete
  10. We are Owner and Operator a General Practice (GP) Clinic in Bandar Sungai Long, Bangi and Putrajaya (Presint Diplomatik - Klinik Pakar KASIH).

    We are looking for a dedicated Medical Officer Requirements at Bandar Sungai Long Clinic:-
    Lady doctor
    MBBS or equivalent from a recognized institution approved by Ministry of Health Malaysia
    Possess valid Annual Practicing Certificate
    Registered with Malaysia Medical Council
    Minimum 2 years working experience in Obstetric & Gynecology
    Attended an Obstetric Life Saving Skill
    Attended A Neonatal Resuscitation Program
    Working hours negotiable with minimum on-call
    Very attractive salary RM7,000 (starting)
    Kindly please send to recommend CV to: aznial@gmail.com

    Clinic information:-

    PUSAT RAWATAN SUNGAI LONG
    NO. 12 JALAN SL 1/13
    BANDAR SUNGAI LONG
    43000 KAJANG
    SELANGOR
    TEL / FAX: 03-90114833


    Regards
    Ir. Aznial Rahmat
    Director
    KASIH Group
    012 312 9264
    aznial@gmail.com

    ReplyDelete