Saturday, March 14, 2015

My Family Trip Ho Chi Minh City, Vietnam


Assalamualaikum,

Baru-baru ni kami sekeluarga dimurahkan rezeki, dapat bercuti ke Bandaraya Ho Chi Minh (HCM), Vietnam. Kami ke sana 10 sekeluarga. Kami berlima, Hana dan Adik (adik2 saya), Sofea (anak Hana), Ma dan Cumat (Mak sedara bongsu).Tak tahu nak expect apa.Yang saya tahu, memang ramai orang Malaysia yang bercuti ke sana. Dengar cerita ramai yang pergi beli kain untuk buat bisnes. Beli kain kat sana, jual balik kat Malaysia. Dapat untung 2-3 kali ganda...boleh la kalau sapa-sapa nak buat bisnes.

Kali ni nak share pengalaman saya sekeluarga kat Vietnam. At least dapat bagi idea kat kawan-kawan yang merancang nak ke sana nanti :) 

Ho Chi Minh City ni bandaraya terbesar di Vietnam. Dulu ia dikenali sebagai Saigon. Sebab tu masih ada banyak kedai dan hotel yang masih menggunakan nama Saigon di sini. Penduduk HCMC ni sekarang berjumlah dalam 9 juta orang.


Trip kami pendek aje, 3 hari 2 malam. Bertolak dari KLIA2 naik Airasia Flight AK520 direct ke Bandaraya HCM. Kami bertolak pagi Khamis 5/3/2015 dan balik semula ke Malaysia hari Sabtu 7/3/2015.

Proses nak board flight quite straightforward. Cuma lepas menunggu dalam setengah jam dalam kapalterbang tu, tiba-tiba kapten buat announcement "Kami ingin maklumkan bahawa jurutera telah mengesahkan bahawa pesawat ini tidak boleh berlepas dan kita perlu menaiki pesawat yang lain. Penumpang2 diminta keluar dengan tenang dan menunggu arahan lanjut di lobi menunggu" begitu lah lebih kurang bunyinya,,, huhu...cuak la jugak...

Hasif kata "AlhamdulilLah Hasif dah doa tadi. Jadi kita boleh nak pesawat yang selamat!" Wah, positifnya anak aku ni, masyaALlah :)

Berborak di boarding lobby sementara menuggu kapalterbang baru

Orait... ready to board the new plane!

Penerbangan KLIA ke HCM City ambil masa dalam 2 jam sahaja. AlhamdulilLah semuanya lancar. Sampai di airport HCM, pemeriksaan imigresen kat situ agak lama jugak. Kena menunggu lebih hampir sejam sebelum passport diperiksa.


Tukar duit
Kalau tanya2 member, ramai yang nasihatkan tukar duit kat Vietnam, lagi untung. Jadi, apa yang kita boleh buat, tukar la sikit dulu duit RM ke Vietnam Dong (VND) masa kat Malaysia dalam RM300 gitu. Kalau tak sempat pun takpe, immediately lepas kauter imigresen aje kat airport HCM tu, terus ada kaunter Currency Exchange dan kaunter teksi, sebelah-menyebelah aje. Boleh tukar duit dan book teksi airport kat sini. (tapi teksi ni mahal sikit la eh...). Kami book aje sebab nak memudahkan urusan.

Kalau tukar kat airport HCM ni, RM300 kita akan dapat VND 1,680,000 (dah jadi jutawan segera dah hehehe). Kalau kat Bandaraya HCM lepas tu, saya tukar RM300, boleh dapat VND 1,749,000.

Kalau nak tahu tukaran wang online, boleh guna website ni aje: klik sini

Kami tinggal di Hong Hac Hotel yang kami dah book online sebulan sebelum trip kami ni. Hotel ni bagus sebab fairly murah dan dekat dengan tempat beli-belah orang Malaysia. Kalau dari hotel ni ke Ben Thanh Market yang terkenal tu, cuma perlu jalan kaki dalam 5 minit aje. Tempat makan pun dekat yang amat!

Ni info hotel tu kalau kawan2 nak cuba: Boleh klik di sini.

Kat sebelah hotel Hong Hac ni ada kedai Circle K (macam 7 Eleven kat Malaysia), jadi senang nak beli air mineral dan sebagainya.


Makan
Makan dan minum yang HALAL di Bandaraya HCM agak mudah sebenarnya, terutamanya di sekitar Ben Thanh Market tempat orang Malaysia membeli-belah. Ada banyak restoren HALAL, restoren khusus untuk rakyat Malaysia pun ada. Kami makan lunch di Restoren Kampung Pandan. Menu restoren ni sama macam makanan kat Malaysia. Extra ada Coffee susu Vietnam yang terkenal tu (yang ni korang kena try kalau pergi sana nanti...)

Boleh try makan kat Restoren Kampung Pandan ni. Bukan kat Malaysia tau, kat Bandaraya HCM. Berhadapan dengan Hotel Hong Hac yang kami duduk masa trip ni. 

Makan memang best, paling best sebab ada orang belanja hehe 'wink' 'wink'

Kopi Susu Vietnam memang best. Secawan pun tak cukup.

Perut dah kenyang, kami meneruskan misi kami yang seterusnya. Apa lagi, shopping ler...


Shopping
Kalau sebut shopping, tak sah kalau tak sebut Ben Thanh market. Orang Malaysia ramai shopping kat sini. Tengok kiri orang Malaysia, tengok kanan orang Malaysia. Tengok depan dan belakang pun orang Malaysia. Ramainya Melayu yang cari kain nak buat baju kat sini. Malaysian Chinese dan Indian pun ada. Time makan, lepak sama-sama kat Warong 1 Malaysia.

Untuk memudahkan kawan-kawan semua nak shopping dan makan-minum, meh la saya share bahasa perbualan mudah Vietnam (ni adik ipar saya yang selalu ke sana share):-

Bangunan Ben Thanh Market (sumber wikipedia)


Simple Vietnam
1. Hello - Xin Chao (Sin chow)
2. Good bye - Tam Biet
3. How are you? - Ban co khoe khong (ban co kwe khome?) or Ban the nao
4. I'm fine, thank you! - Cam on ban toi khoe (gahm un ban thoy kew)
5. And you? - Ban thi sao? (ban ty sao)
6. What's your name? - Ban ten gi (ban thane zee)
7. My name is... - Toi la... (thoy la...)
8. Thank you - Xin cam on (sin gahm un)
9. You're welcome - Khong co' gi (khom go zee)
10. Yes - Vang (vung)
11. No - Khong (khome)
12. Excuse me / sorry - Xin loi (seen loy)
13. Can you help me? - Ban giup toi duoc khong? (ban zoop thoy duc khom?)
14. I'd like to eat - Toi muon an (thoy moowan un)
15. I'd like to drink - Toi muon uong (thoy moowan oowanh)
16. Good - Tot (thote)
17. Bad - Khong tot (khome thote)
18. What is this? - Cai nay la gi (guy nai la zee)
19. How much? - Bao nhieu (bow nyew)?
20. Too expensive - Mac qua (mahk qwa)
21. Where is the nearest internet shop? - Cho internet o dau (choh internet uh doh)?
22. Where is the nearest bank? - Nha bang o dau (nya bung uh doh)?
23. Hotel - khach san
24. Hot - Nong (nom)
25. Cold - Lanh (lang)
26. Coffee - Ca phe (cah feh)
27. Hot black coffee - Ca phe nong (cah feh nom)
28. Hot coffee with milk - Ca phe sua nong (cah phe sua nom)
29. Tea - Tra (chah)
30. I like - Toi thich (thoy tick)
31. I am happy - Toi vui (thoy vuoy)
32. I am tired - Toi met (thoy mate)

Haa...rasa boleh tak nak cakap Vietnam ni?

Antara kedai kain yang kami pergi. Kalau tempah baju kurung atau jubah, boleh siap dalam masa sehari aje. Ma dan Shahnaz bukan main lagi kalau beli kain, expert betul tawar-menawar.  

Sofea, Adik dan CuMat masa shopping kat Ben Thanh Market. Pasar ni seolah-olah memang menjual barang-barang untuk pelancong, especially pelancong dari Malaysia. Cenderahati pun banyak.

Happy Sofea boleh ikut gi Vietnam...

Hasif keletihan sampai menganga mulut tido. Takpe la Hasif, belajar la tunggu kaum Hawa ni shopping. Nanti Hasif dah kawin nanti, Hasif tau la... Nasib baik la kedai-kedai kat sini pandai, setiap kedai siap offer kerusi bagi suami-suami, abang-abang duduk sementara tunggu pasangan masing2 shopping.

Kalau rasa-rasa tak boleh cakap Vietnam, atau lidah terbelit ke apa, kawan-kawan boleh la cakap simple English. Kebanyakan pekedai dan pekerja hotel boleh cakap simple English. Majoriti penduduk awam Vietnam yang kami jumpa tak boleh nak berbahasa Inggeris, polis yang kami tanya arah pun tak boleh...huhuhu..,

Okay la, jangan risau. Kalau susah nak sebut perkataan2 Vietnam tu, boleh la cakap Simple Malay aje hehe...penjual2 ni rupa-rupanya dah pandai dah cakap cakap Bahasa Melayu, menunjukkan betapa ramainya orang Melayu Malaysia yang datang beli barang2 kat sini...


Tawar-menawar
Satu lagi, kalau beli barang2 kat sini - kain ke, baju, seluar, cenderahati, kopi atau apa2 saje, kena pandai tawar-menawar. Kalau langsung tak tawar, memang kena 'makan' habis la dengan pekedai kat sini. Nak mudah, bawak satu kalkulator. Senang nak bagi harga dan berkomunikasi. Biasanya penjual tu dah siap ada kalkulator dah pun.

Contohnya, masa saya nak beli baju T-shirt lengan pendek berkolar, penjual tu letak harga VND500,000 (dalam RM85). Kalau harga macam ni, baik beli kat Malaysia aje. Lepas tawar punya tawar, turun VND400,000 (RM68), pastu VND300,000 (RM52)... saya masih tak puas hati lagi. Bila kita acah nak keluar dari kedai dia, penjual tu (perempuan muda) siap pegang tangan kita lagi huhu... "VND150,000 abang, VND150,000 (RM26) abang", dia jerit

"Don't touch him!" Apa lagi, orang rumah kat sebelah terus mengeluarkan suara tegas dia hehehe. (saya rasa amat disayanggi ketika itu *chewah* - tolong jangan jeles kih kih)

Yang saya nak bagitau bukan bab pegang tangan tu (walaupun itu pun kena hati-hati jugak sebab diaorang ni boleh jadi aggresive). Kita kena tawar betul2 sebab harga baju yang RM26 ni pun boleh dinaikkan ke RM85. Entah berapa la harga kos baju ni sebenarnya...


Jalan-Jalan
Hari Jumaat kami khususkan untuk bawa anak-anak kami melawat tempat-tempat menarik di HCM ni. Oleh kerana trip kami ni pendek, kami terpaksa buat pilihan sama ada nak ke Terowong Cu Chi atau ke Sungai Mekong.

Trip ni kawan-kawan sebenarnya boleh book dengan pihak hotel. Tour company memang dah bagi pakej siap dengan harga kat lobi hotel.

Kami pilih untuk ke Terowong Cu Chi kerana memikirkan:

1) Trip ke terowong ni cuma separuh hari aje (kalau Sungai Mekong sampai ke 6 petang)
2) Terowong Ci Chi ni dapat bagi lebih maklumat berkaitan sejarah kepada anak-anak kami berbanding kalau kami ke Sungai Mekong
3) Risiko lebih tinggi kalau naik bot atau perahu di Sungai Mekong. Almaklum la, saya ni tak reti berenang huhu


Bergambar di Taman Ben Than semasa menunggu bas ke Cu Chi Tunnel. Cuaca memang best sepanjang kami bercuti kat Bandaraya HCM.
Pemandangan biasa di HCM. Pengangkutan utama di sini ialah motorsikal. Yang bagusnya, semua penunggang memakai helmet. Takde seorang pun yang tak pakai. Mereka bawak motorsikal pun perlahan aje.


Bengkel ni Kerajaan Vietnam (yang baru terbentuk lepas menang perang masa tu - tahun 1975) buat khusus untuk rakyat dia yang cacat akibat peperangan. Juga buat mangsa serangan bom kimia Amerika. Jadi mereka yang bekerja kat sini dapat cari pendapatan dengan menjual hasil Kraftangan masing2.

Pekerja-pekerja pakai baju biru. Hampir semua cacat kaki mereka. Tapi mereka masih mempunyai tangan dan akal yang cerdas dan kreatif untuk menghasilkan kraftangan yang unik.

Lukisan tangan yang dihasilkan

Shahnazmemang tak lepaskan peluang untuk mencuba sendiri.

Kulit telur ayam yang dipecah-pecahkan ditampal membuat corak yang menarik

Wallaaa... dah siap dah.

Gambar atas tu dibuat menggunakan tampalan cengkeram telur ayam. Kalau nak buat hasil sebesar ni akan ambil masa selama 6 bulan.


Hasif tak appreciate sangat kraftangan yang dihasilkan. Hasif interested in motorsikal roda 3 yang pekerja-pekerja ni guna untuk datang kerja. "Papa, Hasif nak ambil gambar!"

Macam-macam model ada

Yang ni warna hijau pulak

Daripada Bengkel Kraftangan tu, kami naik semula bas dan bergerak ke Cu Chi Tunnel yang terletak dalam 30 minit perjalanan lagi. Sempat la nak pejam mata. Cuma duduk kat seat belakang bas tu, kadang-kadang melambung kami bila bas lalu ikut jalan yang tak berapa elok.

Okay..dah sampai dah.


Cu Chi Tunnel (Terowong Cu Chi - disebut "Kuci")
Terowong ini dibina oleh Gerila Cu Chi (dipanggil Vietcong atau VC oleh Amerika) sepanjang perang Amerika-Vietnam selama 20 tahun (1955-1975). Panjang keseluruhan terowong ini dianggarkan 250km. Semasa perang tersebut, Amerika menggunakan bom yang dijatuhkan dari pesawat pengebom bagi memusnahkan jaringan terowong ini namun hanya mampu memusnahkan 70km sahaja. Ini menjadi antara kejatuhan dan kekalahan Amerika di Vietnam.

Mengikut cerita pemandu pelancong kami, sepanjang peperangan tu, ramai gerila VC yang terkena penyakit tulang (rasanya Osteoporosis atau Osteomalacia) akibat kekurangan cahaya matahari akibat terlalu lama berada dalam terowong. Ada juga yang meninggal akibat Malaria.

Papan tanda Peta Terowong Cu Chi di depan pintu masuk utama. Ramai betul pelancong kat sini. Dianggarkan lebih 1000 orang pelancong datang ke sini setiap hari.

Saya bersama pemandu pelancong kami, Tam. Warga Vietnam yang fasih dan yakin berbahasa Inggeris (kena dengar betul2 sebab dia cakap English ikut slang Vietnam :))
Lubang asal yang ditemui selepas tamatnya perang Amerika-Vietnam. Lubang ini telah dibersihkan dan dibesarkan sedikit bagi memudahkan pelancong merasai sendiri keadaan apabila berada di dalam lubang tersebut.

Seorang pelancong mencuba sendiri masuk ke dalam lubang terowong 
Sebuah kereta kebal yang tersadai akibat terpijak periuk api Gerila Cu Chi. Rantai kereta kebal ni dah hilang. 

Pengorek yang digunakan oleh gerila untuk membuat terowong semasa perang tersebut.
Bergambar bersama staf Terowong Cu Chi yang berpakaian Gerila VC

Replika patung gerila VC - Tipikal mereka berbaju hijau, berselipar sandal dan mempunyai kain lilit di tengkuk bewarna hitam-putih

Tiger-trap - antara perangkap yang gerila VC sediakan untuk tentera Amerika yang datang menceroboh tanahair mereka
 Kami diberi peluang untuk merasai sendiri pengalaman berada di dalam terowong Cu Chi. Pihak pengurusan terowong ni telah membuka sepanjang 100 meter terowong bagi pelancong dengan pintu keluar setiap 20 meter sekiranya kita tak tahan duduk lama-lama kat dalam tu.

Kami anak beranak keluar di pintu pertama (20 meter). Keadaan kat dalam terowong tu begitu sempit, lembab dan gelap. Itu pun dah ada beberapa mentol diletakkan dan ruang sudah pun dibesarkan. Tak boleh berdiri kat dalam tu, cuma boleh membongkok dan di sesetengah tempat perlu merangkak.
KakLong Maisarah (kiri), Sofea (tengah) dan Hasif seronok dapat mencuba sendiri terowong Cu Chi

Saya dan Nabila pun tak lepaskan peluang. Sakit pinggang membongkok dan merangkak kat dalam terowong.

Kami luangkan masa dalam sejam setengah di Terowong Cu Chi. Memang amat bermanfaat terutamanya bagi kawan-kawan yang minat sejarah. Sambil jalan-jalan tu, kami tanam semangat patriotik di dalam jiwa anak-anak kami, pentingnya perjuangan mempertahankan tanahair, perlunya strategi licik semas peperangan, betapa perlunya kesabaran dan kecekalan semasa dalam kesusahan.

Semasa berjalan balik ke bas, Nabila bagitau "ini antara lawatan sambil belajar yang paaaling Na suka!" AlhamdulilLah.

Malam tu anak-anak collapse, keletihan. Saya dan wife keluar jalan-jalan hirup udara malam Bandaraya HCM. Sambil-sambil tu, wife window shopping dan real-shopping lagi. Sukanya orang perempuan kalau bab-bab shopping ni...

Kopi Champa ni wajib korang pekena kalau ke Vietnam. Sedap wooo. Harga VND20,000 (dalam RM3.40 aje). Pemuda Champa ni bernama Faizal dan pernah kerja di Johor Bahru selama 7 tahun. Beliau fasih berbahasa Melayu.

Suasana di Pasar Malam di luar Pasar Ben Thanh (Ben Than market - yang tertulis 'Cua_Tay' tu). Memang sibuk. Ramai betul orang Malaysia kat situ. Kebanyakkan peniaga boleh bercakap Bahasa Melayu. Kena hati-hati masa berjalan sebab motorsikal masih bersimpang-siur kat situ.

Kedai kasut pun kami masuk...

Anak-anak gadis bertiga dapat kasut baru sepasang seorang :)
Kalau perut lapar, boleh cuba makan Popia Vietnam. Popia Vietnam ni tak digoreng., berintikan sayur. Akan ada peniaga Champa bermotorsikal macam "Rohimah Halal Food" ni kat pasar malam tu. Popia goreng dan Karipap pun ada jugak. 

Teksi
Sebut pasal teksi, ada macam-macam jenis teksi kat Vietnam. Masa kami jalan-jalan kat Bandaraya HCM, at least kami nampak 3 jenis teksi ni.

Apa yang saya boleh nasihat, (nasihat ni pun orang lain yang kasi kat saya), kalau nak teksi, pakai Teksi VINASUN sebab teksi ni memang ikut meter. Teksi lain ada risiko pemandu tu tak ikut meter dan ada risiko dia pusing-pusing ikut jalan jauh untuk maksimumkan charge. Takut nanti kena pau lebih pulak. Dah ler tak berapa expert tukar-tukar duit Ringgit ke Dong... jalan kat situ pun kita tak tau.

Melainkan kalau memang kita pakai teksi yang dah siap berbayar. Contohnya saya bergerak dari Hotel Hong Hac ke Airport naik teksi yang dah siap berbayar VND200,000 (RM34) sehala (muat 5 orang dalam teksi tu). So, takde la kena tipu. Perjalanan dari hotel Hong Hac ke Airport ambil masa setengah jam.

Masa mula-mula sampai airport nak ke hotel, kami naik teksi airport yang kami book kat lapangan terbang tu. Kami kena VND230,000 (RM39) sehala.



VINASUN TAXI - Teksi ni yang saya rekomen la kalau nak bergerak dalam bandaraya HCM


Ohh.. satu lagi, kena berhati-hati juga dengan pencuci kasut. Kadang2, sedang kita berdiri kat tepi jalan, datang lelaki muda dengan alatan pencuci kasut. Dia akan berus kasut kita dan kadang2 letak gam (sambil kita berdiri tu) untuk baiki bahagian yang terkoyak (kalau ada). Kena cepat2 jauhkan diri dari dia sebab kalau dibiarkan dia akan mintak wang dari kita...

Secara keseluruhannya, trip ke Vietnam ni memang amat bermanfaat buat kami sekeluarga. Kalau ada peluang insyaALlah boleh pergi lagi. Belum sempat nak menyusuri Sungai Mekong :)
 
Okay, tu aje nak share, semoga bermanfaat. Babai dan Wassalam :)

10 comments:

  1. Seronok ya pergi ke sana . Saya tak berpeluang bercuti ke sana , dapat baca di blog2 pun jadi laa .

    ReplyDelete
  2. good info..insyaAllah akan ke HCM awal may ni.. =)

    ReplyDelete
  3. Hai jika anda berminat untuk percutian ke vietnam 2015, boleh lawati

    >>> PAKEJ 2015 JOIN TOUR

    >>> PAKEJ GROUND 2015

    kami menyediakan pakej berkumpulan atau ground tour tanpa hidden charges. Tq.

    ReplyDelete
  4. en drmuhyiddin, sy cuma nak tanya.., encik booking online kan hotel hong hac..masa tu encik bayar online terus atau bayar masa nak check in? kalau byr masa check in hotel tu terima matawang apa masa nk bayar tu usd atau vnd? ,sbb sy booked online juga dan hotel yg sama dan akan wat byran masa check in nanti..,trip sy akan datang

    ReplyDelete
  5. salam...
    maaf tuan / puan saya tumpang share sikit di blog ini'
    saya agency pelancongan di bandung menawarkan sewa kreta untuk city tour di bandung, ada juga pakej hotel dan transpot untuk 3malam 4hari, minimal 4orang dengan harga yang sangat berbaloi

    untuk minat atau nak tanya sila contact

    wahtsap +6287821719271
    facebook jaya tour bandoeng

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    RIKO ADRYANSYAH

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com

    https://www.facebook.com/riko.kitaholidays

    Wassalam

    ReplyDelete
  7. Bismillah..
    Assalam / Salam sejahtera Tuan,puan,abang dan kakak.
    Perkenalkan kami team Best Tour Bandung, Kami ada menyediakan perkhidmatan
    Supir / harga pakej bercuti ke bandung.
    Pakej bercuti
    Pakej 1 = Supir,Hotel,Makanan dan tiket lawatan [Per pax]
    pakej 2 = Supir,Hotel dan makanan [per pax]
    pakej 3 = supir dan hotel [per pax]
    paket 4 = Khidmat supir sahaja [per day]

    Harga sewa Kereta per Day :

    # Suzuki APV/ Toyota Avanza/ Daihatsu Luxio/ Nissan Evalia [6-7 seat]
    Rate: IDR 350.000

    # Toyota Innova/ Kia Pergio [7-10 seat]
    Rate: IDR 550.000

    # Coaster Isuzu Elf Short [11-12 seat]
    Rate: IDR 600.000

    # Coaster Isuzu Elf Long [19 seat]
    Rate: IDR 800.000

    # Toyota Hiace Commuter [15 seat]
    Rate: IDR 850.000

    *Include : Minyak, Parking fee, Tol, Driver, Drivel meal and kereta
    *Exclue : Entrance fee ke tempat-tempat Pelancongan untuk persons dan kereta.

    Untuk tempat lawatan boleh ikut tentatif program yang sudah di sediakan atau ikut plan sendiri.
    Harga yang kami tawarkan pun boleh kira jimat sangat dan berbaloi.
    Bila berminat boleh berurusan dengan saya melalui :
    WhatsApp +6282214268400
    WhatsApp +6287825410700
    FB Syarikat : Punaza Besttour
    Fanspage : Best City Tour & Travel Bandung
    Website : http://sewakeretamurahmelancong.com/sewa_kereta

    NB : Walaupun promote saya kurang manis dalam perkataan nya, tetapi saya dan team sudah berpengalaman dalam memberikan kepuasan percutian di bandung.
    Jangan tertipu dengan kata manis perkataan, tapi percaya lah dengan kenyataan dari pengalaman kepuasan orang.
    Semoga informasi yang saya berikan dapat memudahkan urusan anda untuk bercuti ke bandung.
    Terima kasih.

    ReplyDelete
  8. :) terima kasih dr mahyuddin atas info.. menarik dan padat..!

    ReplyDelete
  9. Terima kasih atas info yang sangat berguna. Jika anda berminat untuk mendapatkan pakej
    cuti bajet ke Ho Chi Minh Vietnam serendah RM499, layari laman web kami (www.ohtravel.my) untuk
    maklumat lanjut. Terima kasih!

    ReplyDelete
  10. bestnyer dpt g family besar mcm ni kan..mesti lg meriah...

    Perlukan Perkhidmatan Kereta Sewa?
    http://keretasewarawangselayang.blogspot.my/

    ReplyDelete